20 Mayıs 2013 Pazartesi


Vale de Lua - Brezilya




Dünyanın en ilginç doğa harikaları - 50






Dünyanın en ilginç doğa harikaları - 51




Dünyanın en ilginç doğa harikaları - 52



Rio Tinto  -  İspanya


 

İspanya’da Sierra Morena dağlarında bulunan Rio Tinto, kan kırmızısı rengiyle ünlü. Yoğun demir içeren nehrin civarında, 5 bin yıllık bakır, altın ve gümüş madenleri yer alıyor.






Kaynayan Göl - Karayipler




Dominik Cumhuriyeti’nde bulunan Kaynayan Göl, adını mavi-gri renkteki kabarcıklı suyundan alıyor. 1870 yılında İngilizler tarafından keşfedilen gölden, buharlaşma yoluyla karbondioksit ve kükürtdioksit gibi gazlar açığa çıkıyor.





Redoubt Dağı - Alaska






ABD'nin Alaska Eyaletinde bulunan Redoubt Yanardağı, 1990 yılında daldığı uykudan en son 2009'da uyandı. 3 bin 108 metre yüksekliğindeki yanardağın bacasındaki duman hala tütmeye devam ediyor.





Bungle Bungle - Avustralya

,






Avustralya'nın batısında kalan kayalık arazi Bungle Bungle, yuvarlak siyah ve turuncu kayalardan oluşuyor. 2003 yılında, bu bölgenin içinde yer aldığı Purnululu Ulusal Parkı Dünya Mirası listesinde yer alır.





Kristal Mağara - ABD






 

California eyaletinde bulunan Kristal Mağara'nın içyapısı mermerden oluşuyor. 5.5 buçuk kilometre uzunluğundaki mağaranın içindeki sıcaklık ortalama 9 santigrat.

 

 

 

 


Kara Kaya Çölü - ABD



 

Kara Kaya Çölü, ABD'nin Nevada eyaletinde bulunan kurumuş bir göl yatağı. 2600 km. genişliğindeki çöl, dünyanın en düz zeminli bölgelerinden biri. Çöl farklı renklerdeki sıcak su kaynaklarının yanı sıra, kurumuş taş yapılar bulunması, çöle oldukça mistik bir atmosfer veriyor.

 

 

 

 

 

Benekli Göl - Kanada




Dünyanın mineral yoğunluğu bakımından en zengin göllerinden biri olan Benekli Göl, ABD sınırından 1.5 km ötede bulunuyor. Yazları beyaz, yeşil ve sarı renge bürünen mineral kaynağı gölün üzerinde oluşan doğal patikalarda yürüyüş yapabilirsiniz.





Taylor Buzulu - Antartika








Antartika'da bulunan çok sayıdaki buzuldan biri olan Taylor Buzulu'nun, burun noktasından bir demir oksit nehri akıyor. 2009'un Nisan ayında, bilim insanları Taylor Buzulu'ndaki kükürt ve demir alaşımları üzerinde milyonlarca yıldır yaşamını sürdüren bir bakteri topluluğu bulduklarını açıkladı.




Taş Orman - Çin




Tam 400 kilometrelik bir alana yayılmış olan, dünyanın kayalardan oluşmuş en büyüleyici yapısı, Çin'deki Taş Orman. Ormandaki kayalar, kireç ve suyun etkileşimiyle çok uzun yıllar içinde oluşmuş.




Salar de Uyuni - Bolivya



Salar de Uyuni, Bolivya'nın güneybatısında kalan dev bir tuz gölü. Gölün özelliği, sadece bir karış yüksekliğindeki suların gökyüzünü bir ayna gibi yansıtması. Bu özelliği Salar de Uyuni'yi dünyanın en büyük yer aynası haline getiriyor.







Devin Geçidi - Kuzey İrlanda







1692 yılında keşfedilen ve bugün Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün(UNESCO) Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor. Devin Geçidi yaklaşık 40 bin volkanik taş sütunun birbirine sıkıca kenetlenmesinden oluşuyor.





Kan Gölü Kaplıcası-Japonya






Kaplıcanın adını nereden aldığını anlamak için sularına bir göz atmak yeter. Kan Gölü Kaplıcası, dokuz sıcak su kaynağından oluşuyor. Japonya Beppu bölgesinde bulunan kaplıcanın suları, içerdiği yoğun demir nedeniyle bu renge sahip.





Mozaik Kaldırım - Tazmanya





 

Mozaik Kaldırım, dünyanın katı dış katmanlarının çok nadiren oluşturduğu tortul yapılardan meydana geliyor. Yeryüzü kabuğunun baskıyla kırılan kayalar, dörtgen bloklar halinde çatlamış katmanlar oluşturmuş.


Dalga - ABD

 

ABD'nin Arizona ve Utah eyaletleri arasındaki bölgede bulunan bu olağanüstü doğal yapı, kumtaşının 190 milyon yılda oluşturduğu kayalardan meydana gelmektedir.